Terugblik Nationale Sportweek 2017

Van 9 tot en met 17 september is voor de vijfde keer de Nationale Sportweek georganiseerd in Doetinchem. Na een succesvolle sportieve opening in de binnenstad van Doetinchem zijn er ook tijdens de week diverse activiteiten georganiseerd.

Ondanks het slechte weer op zaterdag 9 september hadden bijna 40 sportaanbieders zich in de binnenstad verzameld om bezoekers kennis te laten maken met het diverse sportaanbod dat de gemeente rijk is. Gelukkig klaarde het tijdens de sportmarkt op en was het gezellig druk in de binnenstad. Naast het diverse sportaanbod hebben ook enkele sportverenigingen weer veel werk verricht met het voorbereiden van een spetterend optreden op het podium op het Simonsplein.

De eerste geluiden van verenigingen zijn ook positief. Een aantal verenigingen melden al dat er diverse kinderen hebben deelgenomen aan het sportaanbod naar aanleiding van de sportmarkt. Dit is uiteindelijk ook het doel: ‘Door het diverse aanbod te laten zien, willen we zoveel mogelijk kinderen laten kennismaken met sportaanbieders. Ons streven is om ze door te laten stromen naar de vereniging, omdat dat de plek is waar het sporten plaatsvindt. De sportverenigingen krijgen daarom een prominente plek in de binnenstad’, aldus Manon Zwakenberg, coördinator van de Nationale Sportweek.

Naast de opening op 9 september zijn er gedurende de week ook nog een aantal activiteiten georganiseerd. Op dinsdag 12 september vond de dag van de beweegmakelaar plaats. De beweegmakelaars van Sportservice Doetinchem stonden op de markt om met de mensen in gesprek te gaan. Veel ouderen hebben deze dag een gesprek gevoerd met de beweegmakelaars, die hen graag begeleiden naar passend beweegaanbod.

Een programma voor jong, oud en technisch kader

Woensdag 13 september was de dag met de meeste activiteiten. Op IKC het Noorderlicht werd de eerste ‘Joy of moving lane’ geopend. Deze lane is een centrale plek in de school die kinderen aanzet tot meer beweging. De lane werd tijdens de Sportieve Opening van het Schooljaar onthuld door wethouder Drenth van de gemeente Doetinchem met sportpromotors van de Nationale Sportweek Annamarie Thomas en Mieke Cabout.

De jongste jeugd ging tevens van start met SportZ.  SportZ is multisportaanbod voor kinderen van 5 en 6 jaar, waarin zij kennis maken met verschillende sporten. Dit aanbod vindt plaats bij DZC’68 en Orion Volleybal. Het uiteindelijke doel is dat zij een sport vinden die bij hen past. 12 Kinderen zijn deze middag begonnen, maar het enthousiasme onder de deelnemers was zo groot dat er waarschijnlijk nog meer kinderen aansluiten de komende tijd.

Trainers en coaches waren uitgenodigd bij SO de Isselborgh, waar zij door de buurtsportcoaches aangepast sporten en vakleerkrachten uit het Speciaal onderwijs zijn geïnformeerd hoe zij om moeten gaan met kinderen met gedragsproblemen binnen teams of trainingsgroepen. 20 Trainers van diverse sportverenigingen hebben middels een interactief programma handvaten gekregen die zij direct toe kunnen passen tijdens hun eigen trainingen.

De Nationale Sportweek is afgesloten met een fittest voor 175 inwoners uit Doetinchem tussen de 60 en 75 jaar oud. De fittest is georganiseerd als aftrap van een 16-weeks beweegtraject waar inwoners uit de wijken Schöneveld, Ooseld, Overstegen en Gaanderen aan deel konden nemen.

Naast centrale activiteiten organiseerden ook de verenigingen open trainingen en kon iedereen kennismaken met de sportverenigingen. Dit is natuurlijk het hele jaar mogelijk. Wil je eens kijken of een sport bij je past? Neem contact op met de vereniging en doe mee!

Klik hier voor de aftermovie van de Nationale Sportweek 2017.